Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία και Φιλοσοφία της Τεχνολογίας», με διδάσκοντα τον Επίκουρο Καθηγητή Πάρι Χρυσό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Μαρτίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών στα Πετράλωνα. Ο κ. Παντελής Μήτσιου, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνος επικοινωνίας και ανάπτυξης του μουσείου καλωσόρισε και ξενάγησε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας στην έκθεση, προσφέροντας μέσα από τις αφηγήσεις του ένα ταξίδι στις επιστήμες και τις τεχνολογίες της αρχαίας Ελλάδας μέσα από τα εκθέματα του μουσείου.
Η επίσκεψη ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθουν οι φοιτητές σε επαφή με την ιστορία της τεχνολογίας και να κατανοήσουν τη διαχρονική εξέλιξή της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Έμφαση δόθηκε σε εφευρέσεις που χαρακτηρίζουν και τη δικιά μας εποχή και στην ιδέα της ιστορικότητας των ιδεών, καθώς πολλές από τις σύγχρονες τεχνολογίες μας βρίσκουν τις ρίζες τους σε αρχαίες ανακαλύψεις.
Μεταξύ άλλων, η ξενάγηση περιελάβανε ένα ομοίωμα εγκατάστασης υγιεινής στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας (16ος αι. π.Χ), μία αναπαράσταση του Ευπαλίνειου ορύγματος της Σάμου (6ος αι. π.Χ.), τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Παρθενώνα (5ος αι. π.Χ.), εφευρέσεις όπως το «ξυπνητήρι του Πλάτωνα» και οι αυτόματες πύλες ναού, το οδόμετρο ο αυτόματος κερματοδέκτης, το ηλιακό ωρολόγιο από το Κούριον της Κύπρου και ένα ομοίωμα του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός από τα σπουδαιότερα τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαιότητας.
Η εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο Ηρακλειδών γέμισε τους συμμετέχοντες με εικόνες και αφηγήσεις, δίνοντας μια υλική διάσταση στο περιεχόμενο του μαθήματος και ενισχύοντας την κατανόηση της ιστορίας και της φιλοσοφίας της τεχνολογίας κατά την αρχαιότητα.